Često postavljana pitanja

U Hrvatskoj se kupnja električnih vozila potiče kroz subvenciju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost:
  • električni automobili se subvencioniraju do 40% vrijednosti, odnosno do 70.000 kuna za privatne osobe i poduzeća, a plug-in hibridna vozila do 40.000 kuna.
  • točne informacije možete pronaći na adresi https://www.fzoeu.hr

Marka MOON kroz zastupništvo Porsche Croatia d.o.o. Vaš je kontakt-partner za sva pitanja o e-mobilnosti. Molimo Vas pošaljite svoje pitanje na e-mail adresu: moon@porschecroatia.hr .

Za bezbrižno korištenje vašeg električnog ili plug-in hibridnog vozila potrebna Vam je zapravo još samo odgovarajući sustav za punjenje. Za održivo rješenje uz kabel za punjenje, koji je dijelom već sadržan u serijskoj opremi nekih vozila, između ostalog preporučljivo je instalirati wallbox punionicu. Za osobe s privatnim krovnim površinama koje žele biti neovisne o distributerima električne energije nudi se i mogućnost fotonaponskog sustava s vlastitim kućnim spremnikom.

Sigurno punjenje i kraća vremena punjenja, integracija solarne energije i spremnika, mogućnost obračuna, mogućnost individualiziranja, administriranje korisnika kao i druge inteligentne funkcije kao što su smart home, Wi-Fi itd.

Ovisno o postojećoj kućnoj instalaciji i željenom električnom vozilu treba obratiti pozornost na sljedeće parametre: snagu punjenja wallbox punjača, snagu punjenja vozila, tip utikača, prikladnost wallbox punionice za vanjsko korištenje, integraciji u smart home rješenja, mogućnosti zaključavanja wallbox punionice i integraciji u obračunske sustave.

Ovisno o postojećoj kućnoj instalaciji i željenom električnom vozilu, u obzir treba uzeti sljedeće parametre: snagu punjenja wallboxa, snagu punjenja vozila, prikladnost wallboxa za vanjsku upotrebu, integraciju u rješenja za pametne kuće, mogućnosti zaključavanja wallboxa i integraciju u obračunske sustave.
Kod AC punjenja razlikujemo utikače tipa 1 (pretežno azijske marke) i tipa 2. Utikač tipa 2 standardni je utikač za punjenje kod europskih proizvođača. U DC području rašireni su azijski CHAdeMO i europski  CCS standard.

Da, sasvim jednostavno, jer priloženi sustav upravljanja opterećenjem komunicira sa softverom svih uobičajenih proizvođača izmjenjivača.

U principu postoje dvije mogućnosti za opskrbu Vašeg električnog vozila: upotreba postojećeg ugovora za opskrbu električnom energijom ili instalacija fotonaponskog sustava. Pomoću fotonaponskog sustava sami proizvodite solarnu energiju i svaki dan štedite na troškovima električne energije. Višak solarne električne energije pohranjuje se u kućni spremnik za buduću uporabu ili se izravno koristi za punjenje baterije Vašeg e-vozila.

Načelno za opskrbu vašeg električnog vozila elektirčnom energijom postoje dvije mogućnosti, korištenje postojećeg ugovora o opskrbi električnom energijom ili instalacija fotonaponskog sustava.

S fotonaponskim sustavom proizvodite svoju vlastitu solarnu električnu energiju i svaki dan štedite na troškovima opskrbe električnom energijom. Višak solarne električne energije teče ili u kućni spremnik pa se može ponovno koristiti ili izravno u Vaše e-vozilo za punjenje baterije.

Imate li dodatnih pitanja?

Rado ćemo odgovoriti na Vaša pitanja.